Warning: Use of undefined constant is_page - assumed 'is_page' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/vandenbosch-kroes.nl/httpdocs/wp-content/themes/vandeboschkroes/index.php on line 7

Chatpoint Jeugd en Inloop Spreekuur zijn in bedrijf.

Vanaf 20 juni jl. is er de gelegenheid om aan een psycholoog een vraag te stellen. Uw vraag kan over de opvoeding gaan of over zorgen die u heeft over uw kind. Komt u dan gerust binnen op het ‘inloop spreekuur’ op elke dinsdagmorgen van 9.00 tot 11.uur. Het inloop spreekuur is gratis. U ziet op welke locatie u moet zijn aan het stoepbord wat voor de deur staat. 

Is er voor jou een vraag die je alsmaar bezig houdt? Bijvoorbeeld:  Waarom wil er niemand met mij spelen? Ik voel me verdrietig maar weet niet waarom. Ik kan moeilijk stilzitten op school en dat wil de juf toch. Mijn vader en moeder gaan scheiden, dat maakt me bang. Wat moet ik nu doen? Je kunt je vraag stellen via ‘Chatpoint Jeugd’ vanaf 20 juni a.s.

We hebben begrepen dat jongeren en ook ouders behoefte hebben aan een dergelijke laagdrempelige manier om vragen te stellen. We hopen dan ook dat deze vorm prettig is voor jullie.

Mevrouw drs. Greet van Dijk behaalt hoogsthaalbare EMDR-graad

September 2015

Onze EMDR specialist, Mevrouw drs. Greet van Dijk, heeft haar kennis nog meer uitgebreid en verbreed. Daarmee heeft ze de, op dit moment, hoogst haalbare graad bereikt op het gebied van EMDR, nl. EMDR European Practitionar.

Bij een behandeling van psychische problemen met b.v. cognitieve gedragstherapie, kan een trauma ernstig in de weg zitten. EMDR is een beproefd succesvolle behandeling van (ernstig) trauma. In een dergelijke situatie, kan EMDR behandeling nuttig zijn. Daarna kunnen psychische problemen vaak beter worden behandeld met b.v. Cognitieve Gedrags Therapie. (CTG), als dat nog nodig blijkt te zijn.

Jetske Theeuwes geslaagd !!!

december 2015

Onze medewerkers blijven zich ontwikkelen om de zorg aan u en/of uw kinderen optimaal te kunnen bieden.

Zo is afgelopen week onze medewerkster Jetske Theeuwes MSc geslaagd voor het eerste deel van haar opleidingstraject Cognitieve Gedragstherapie.

Dit traject duurt ca. drie jaar en kan in fasen worden doorlopen.

We zijn erg trots op Jetske en feliciteren haar van harte met het behaalde resultaat.

Doctor Ruby Hall

oktober 2015

Zojuist, 23 oktober 2015 om 15 uur,  is onze medewerkster Ruby Hall GEPROMOVEERD. Ze is nu doctor in de sociale wetenschappen, de wetenschap waar psychologie in is ondergebracht.

We hebben nog nooit tijdens een promotie zoveel lovende woorden (more…)

Promotie Ruby Hall MSc

In september 2015 bespreekt Ruby Hall een verrassende conclusie uit haar promotie-onderzoek.

Promovenda Ruby Hall toont aan dat vroeggeboren kinderen na 2 jaar niet vaker hechtingsproblemen laten zien dan niet-vroeggeboren kinderen.

23 oktober 2015, 14.15 uur
Promotie mw. R.A.S. Hall
Locatie: Cobbenhagengebouw, Aula (ingang via Koopmansgebouw)

Titel: Preterm birth and beyond: attunement, affection and attachment
Promotores: prof. dr. H.J.A. van Bakel, prof. dr. A.J.J.M. Vingerhoets

Promovenda Ruby Hall toont aan dat vroeggeboren kinderen na 2 jaar niet vaker hechtingsproblemen laten zien dan niet-vroeggeboren kinderen.

Niet een vroeggeboorte, maar de aanwezigheid van negatieve en onrealistische percepties bij ouders over hun baby (vroeggeboren of niet-vroeggeboren) speelt een belangrijke rol in het ontstaan van hechtingsproblemen bij kinderen. Ouders met negatieve en onrealistische percepties laten minder sensitief en meer afstandelijk of opdringerig gedrag zien in de interactie met hun baby. Dit gedrag van ouders is een belangrijke factor in het ontwikkelen van hechtingsproblemen bij kinderen.

Daarnaast zag promovenda Ruby Hall dat het gedrag van ouders relatief stabiel bleef in de eerste twee jaar na de geboorte, zowel bij ouders van vroeggeboren kinderen als bij ouders van niet-vroeggeboren kinderen. Moeders en vaders die in de eerste maanden afstandelijk of opdringerig gedrag lieten zien in de interactie met hun baby lieten dit na 2 jaar nog steeds relatief vaak zien. Dit betekent dat ouders in de eerste periode al ondersteuning moeten kunnen krijgen als dat nodig blijkt.

Dat vaders een belangrijke rol spelen in de vroege ontwikkeling van het kind werd in het huidige onderzoek ook duidelijk. Vaders die in de eerste maanden na de geboorte van de baby evenwichtige, positieve ideeën hadden over hun baby, lieten sensitiever gedrag zien naar hun kind. Deze kinderen bleken zich op hun beurt beter cognitief ontwikkeld te hebben op 2-jarige leeftijd.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een steekproef onder 231 moeders en 223 vaders van 231 baby’s (vroeggeboren en niet-vroeggeboren). De deelnemende gezinnen werden gevolgd vanaf de geboorte tot 24 maanden na de bevalling. Door middel van vragenlijsten, interviews, en (video-) observaties werd de relatie tussen ouder en kind bestudeerd.

U kunt nadere informatie vinden over deze promotie op de volgende link. Onder de menu keuze ‘Agenda’ scrolt u naar 23 oktober 2015.

https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/agenda/show.htm

 

 

Artikel van onze promovenda

September 2014

Zoals u weet werkt Ruby Hall MSc voor één dag in onze praktijk. Zij is promovenda aan de universiteit van Tilburg, waar zij onderzoek doet naar de hechting van ouders met hun pas geboren kinderen. Is er een verschil in de manier waarop te vroeg geboren (pré-matuur) kinderen en hun ouders zijn gehecht in vergelijking met kinderen die niet te vroeg zijn geboren (à term).

Onlangs is opnieuw een artikel gepubliceerd van haar hand. In tegenstelling tot wat de titel van het artikel doet vermoeden is het in de Nederlandse taal geschreven. Veel leesplezier! U treft het artikel hier aan.Child-Rearing History and Emotional Bonding in Parents of Preterm and Full-Term Infants

(more…)

Pittige Jaren

Januari 2015

Incredible years is ontwikkeld in Amerika. In Nederland is dit programma bekend als Pittige Jaren. Het is een oudertraining voor ouders van jonge kinderen met gedragsproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit, op dit moment, het enige bewezen effectieve oudertrainingsprogramma is. (Parenting Clinic: Universiteit van Washington)

Jengelen, niet luisteren en boze buien horen bij jonge kinderen. Maar als uw 3-jarig dochtertje niet ophoudt met krijsen als ze geen tv meer mag kijken, wat is dan verstandig om te doen? Hoe te reageren als uw 5-jarig zoontje zijn jongere zusje een duw geeft gegeven, nadat ze zijn speelgoed heeft afgepakt? En als u uw zoontje naar de gang stuurt omdat hij zijn zusje heeft geslagen, maar hij komt steeds de woonkamer weer in, wat moet u dan??? Wat kunt u doen als uw kind toch alsmaar die snoepjes wil hebben in de supermarkt? Hoe kunnen kinderen geholpen worden beter met boosheid om te gaan? En hoe kunnen ouders de sociale vaardigheden van hun kinderen helpen vergroten in het samenspelen met andere kinderen?

Het zijn inderdaad pittige jaren, de tijd waarin ouders, kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar opvoeden. Soms zwaar en heftig, maar ook in de zin van levendig, vol voorvallen waar ouders later met vertedering op terugkijken of hartelijk om kunnen lachen.

Bij van den Bosch & Kroes psychologen starten wij eind 2014 de oudertraining ‘Pittige Jaren’. Neemt u voor nadere informatie gerust contact met ons op. 0499 577 921 of info@vandenbosch-kroes.nl

 

Psychiater in onze praktijk

Maart 2014

In een praktijk voor Specialistische GGZ komt het regelmatig voor dat medicatie de cliënt in zijn/haar behandeling kan ondersteunen. Zoals u weet mag in Nederland een psycholoog geen medicatie voorschrijven. Mede om die reden werken we samen  met psychiaters, voor zowel kinderen/jongeren als volwassenen. Deze kunnen een bijdrage leveren aan de diagnostiek en indien gewenst medicatie voorschrijven. Uiteraard bespreken wij met u/jou wanneer wij denken dat consultatie bij een psychiater een aanvulling kan zijn op uw/jouw behandeling. Wanneer we samen een consult bij een psychiater zinvol vinden, zullen we uiteraard ook uw/jouw huisarts daarvan op de hoogte stellen.

Specialist Autisme Spectrum Stoornissen

April 2014

Sinds maart 2014 maken wij in onze praktijk gebruik van de expertise van een Specialist Autisme Spectrum Stoornissen. Door participatie  in de regionale werkgroep Autisme Spectrum Stoornissen en diverse opleidingen is Mevrouw drs. Anneke van den Bosch goed geschoold op dit gebied. Echter een Autisme Spectrum Stoornis kan zich in diverse verschijningsvormen en gradaties voordoen.  We willen onze cliënten optimaal ondersteunen, reden waarom we mevrouw Drs. Birgitta Kox,  Specialist Autisme Spectrum Stoornissen, consulteren. Mevrouw Kox kent de meest recente ontwikkelingen op het gebied van autisme en kan met recht een Specialist worden genoemd op dit gebied.

Statistiek

Augustus 2013

Op ons verzoek heeft Ruby Hall, Kinder- en Jeugdpsycholoog in onze praktijk,  uit de door ons verzamelde gegevens een overzicht gemaakt van het aantal kinderen dat (more…)

Older Posts »