Informatie over behandeling

Behandeling met inzet van dieren

Auteur: Sanne van Nunen

In de praktijk van van den Bosch & Kroes psychologen worden verschillende therapievormen aangeboden. Daarin wordt altijd maatwerk nagestreefd en getracht aan te sluiten bij de behoeften/wensen/mogelijkheden van het kind, de jongere of de volwassene. Wat wij als aanvulling op de meer ‘bekende’ therapie vormen bieden is therapie met behulp van dieren. Dit wordt gegeven door een GZ psycholoog en de dieren (hond of paard) worden ter ondersteuning van het therapieproces gebruikt.

Gedacht kan worden aan een hond die meegebracht wordt voor een kind dat van zijn/haar angst voor honden wil afkomen. Of ‘gewoon’ omdat het fijn is tijdens ‘lastige’ gesprekken een hond in de kamer te hebben, te kunnen aaien en mee te kunnen spelen. Samen kunnen er oefeningen worden bedacht die samen met de hond kunnen worden uitgevoerd.

Andere dieren die gebruikt kunnen worden zijn pony’s en paarden. Een stuk wandelen met een pony waarbij je assertiviteit kunt oefenen want maak de dieren maar eens duidelijk wat jij graag wilt dat ze doen. Een stuk stappen op een paard waarbij je grenzen mag gaan verleggen om zo te oefenen grenzen te verleggen in het dagelijks leven. De activiteiten met de paarden vinden plaats in Spoordonk.

Spreekt deze therapievorm je aan? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden om de hulp van honden en paarden in jouw vraag naar behandeling te integreren.