Vijf simpele manieren om kinderen thuis te vermaken

Vijf simpele manieren om kinderen thuis te vermaken (bron: International Kids Concept)

Zitten uw kinderen momenteel thuis omdat de scholen gesloten zijn? Hoe gaat u ervoor zorgen dat uw kinderen zich thuis vermaken tijdens de Corona crisis? U bent niet de enige ouder die zich dit afvraagt.

Wij kunnen u hier een handje bij helpen omdat wij regelmatig onze speelhoeken voorzien van klassieke speelelementen. Kinderspel is namelijk altijd en overal hetzelfde. Of de kinderspelletjes nu thuis of in een winkel gespeeld worden, maakt dus geen verschil.

Hieronder lichten wij vijf punten uit, die u als uitgangspunt kunt gebruiken om activiteiten voor kinderen thuis te bedenken. Zo kunnen uw kinderen thuis op een leuke, verantwoorde en educatieve wijze spelen!

On this image you can see a kids' corner with kids' furniture

1. Kinderen vermaken met traditionele kinderspelletjes voor thuis

Vaak staat men niet stil bij het feit dat kinderspel heel simpel is. Kinderen kunnen zichzelf namelijk gemakkelijk bezig houden. Denkt u maar eens terug aan vroeger. Toen was er veel minder speelgoed en waren er minder digitale middelen om de tijd mee te doden. Hoe speelde u toen? En waarmee?

Tegenwoordig zijn er veel traditionele kinderspelletjes in de vergetelheid geraakt. Van het spelen met de blokkendoos tot spijkerpoepen of ezeltje prik, ook nu kunnen de kinderen zich hier nog goed mee vermaken.

Voeg een element van uitdaging toe door broertjes en zusjes samen aan het bouwen te zetten. Of organiseer voor het gezin een toernooitje met allerlei oud Hollandse kinderspellen. In de voorbereidingen hiervan kunnen de kinderen helpen door zelf een Ezeltje prik-bord te knutselen of de zakken voor het zaklopen te versieren.

Ook kunt u bekende buiten speel activiteiten gebruiken als inspiratie om kinderen binnen te vermaken. Bijvoorbeeld het uitzetten van een speurtocht of het spelen van vlaggetje veroveren. Hierbij verstopt iedereen zijn eigen vlag in huis en diegene die als eerste een vlag vindt, heeft gewonnen.

Kinderen thuis vermaken met makkelijke activiteiten voor kinderen thuis

2. Laat de fantasie van kinderen de vrije loop

Eén van de belangrijkste elementen van spelen is fantasie. Door hun oneindige fantasie zullen kinderen zich thuis goed vermaken.

U kunt deze fantasie stimuleren door kinderen de vrijheid te bieden om hun eigen wereldje te creëren waarin zij kunnen spelen. In een professionele setting doen wij dit door een thema in een kinderhoek te verwerken, met hekwerken en wanddesigns. In de thuissituatie kan dit door kinderen zelf aan het knutselen en bouwen te zetten.

Laat ze bijvoorbeeld met kartonnen dozen en lakens een hut of fort bouwen. Verzamel oude kleding en sieraden voor een verkleedpartij en spoor de kinderen aan om een toneelstukje voor te bereiden.

Ook kunt u samen aan de slag met het maken van eigen kinderspelletjes voor thuis. Bijvoorbeeld een racebaan uit tekenen, handpoppen maken of een schoenendoos omtoveren tot kijkdoos of poppenhuis. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kinderen thuis vermaken met makkelijke activiteiten voor kinderen thuis

3. Kinderen thuis actief en sportief vermaken

Eén van de grootste uitdagingen die wij momenteel van ouders horen, is dat de kinderen veel energie over hebben. Dit is begrijpelijk, omdat ze niet naar school gaan, niet spelen met vriendjes en niet naar zwemles of voetbaltraining kunnen.

Welke activiteiten kunt u kinderen thuis bieden waardoor ze hun energie kwijt kunnen? In onze kinderhoeken werken we met klim- en klauter elementen, maar thuis kunt u hier op een creatieve wijze mee omgaan.

U kunt actievere spelletjes met ze spelen. Denk bijvoorbeeld aan broertjes en zusjes die een zakloop- of voetje van de vloer wedstrijd houden. Voor jongere kinderen kunt u met kussens en knuffels een hindernisbaan uitzetten. Om even terug te komen op de fantasiewereld van kinderen, kunt u een spannend verhaal bedenken over wat de hindernissen voorstellen.

Het voordeel van de digitale wereld waarin we nu leven, is dat u ook op zoek kunt gaan naar online sportlessen voor kinderen. Er zijn veel YouTube kanalen die kindergymnastiek en yoga lessen bieden.

4. Een educatief element toevoegen aan het speelplezier

De voorgaande punten stimuleren de creatieve ontwikkeling en actief spelen. Met de juiste keuzes kunt u op een gemakkelijke en leuke manier educatieve elementen verwerken in het kinderspel.

Zo kunt u spelletjes laten aansluiten bij het huiswerk dat de kinderen vanuit school krijgen. Bijvoorbeeld wanneer de focus van het huiswerk ligt op taal en spelling, dan kunt u kiezen voor woordenzoekers en scrabble.

Als aanvulling hierop kunt u ook geheugenspelletjes zoals Memory spelen of het vooruit denken stimuleren met spelletjes als vier op een rij. Daarnaast passen spellen als sjoelen ook in het rijtje van educatieve spellen, hiermee trainen kinderen namelijk hun hand-oog coördinatie en motoriek.

Kinderen thuis vermaken met makkelijke activiteiten voor kinderen thuis

5. Digitale spelletjes om kinderen thuis te vermaken

Uiteraard moeten de digitale middelen niet compleet vergeten worden in het proces van kinderen optimaal thuis vermaken. Computer spellen en apps voor tablets en smartphones bieden leuk, en soms ook educatief speelplezier.

Een voorbeeld hiervan zijn de IKC games die gratis te downloaden zijn in de App Store of Google Play Store. Bij veel kinderen zijn deze games al bekend door een bezoek aan een supermarkt, restaurant of ziekenhuis. Deze apps zijn dus ook beschikbaar voor kinderen thuis.

Naast vermaak zit in deze spellen ook een educatieve uitdaging en stimuleren ze de cognitieve ontwikkeling van het kind. Met deze apps kunt u zich ook thuis focussen op datgene wat uw aandacht nodig heeft, omdat uw kinderen zichzelf vermaken.