Auteur: Sanne van Nunen
Helaas, mensen maken wel eens vervelende gebeurtenissen mee, ook kinderen en jongeren. Een deel van hen kan de gebeurtenis op eigen kracht verwerken en een plek geven. Anderen hebben hierbij ondersteuning nodig.
Er zijn verschillende manieren om trauma’s te verwerken, waaronder EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is er voor elke leeftijd.
Wanneer een kind voor hij of zij kon praten iets vervelend heeft meegemaakt, wordt EMDR toegepast door zgn. story telling. De ouders schrijven samen met de therapeut een verhaal dat vervolgens door de ouder(s) wordt voorgelezen. Tijdens dat vertellen voegt de therapeut werkgeheugenbelasting toe bij een kind, middels ‘tikken’ op de benen of armen.
Wat oudere kinderen en/of jongeren mogen kijken naar een lamp met daarin verspringende lichtjes, luisteren naar tikjes in een koptelefoon of zij voelen ‘buzzers’ (trillers) in de handen waarbij ze ondertussen aan het vervelende plaatje/gebeurtenis denken.
Meer lezen over hoe het werkt?
https://www.emdrkindenjeugd.nl/assets/files/emdr-kinderen-nl.pdf
https://www.emdrkindenjeugd.nl/assets/files/emdr-jongeren-nl.pdf
https://www.emdrkindenjeugd.nl/assets/files/emdr-ouders-nl.pdf
Liever zien hoe het werkt?
https://www.emdr.nl/emdr-in-beeld/#film-emdr
Wil je weten of EMDR ook iets voor jou of jouw kind kan zijn? Neem voor nadere informatie vrijblijvend contact op met onze praktijk van den Bosch & Kroes psychologen, 0499 577 921.